Bayi Meninggal Lps Bersalin. Saat Si Ayah Uruskan Jnazah. Isteri Pula Disahkan Mennggal Dunia

Siapa sangka dalam masa selang sehari, dua insan tersayang iaitu bayi yang baru dilahirkan dan isteri pergi selamanya menghadap Ilahi. Kisah sedih ini dikongsikan menerusi Facebook Mr Wan Cai yang menceritakan seorang suami yang baru sahaja kem4tian anak pertamanya semasa dilahirkan dikejutkan dengan kem4tian isteri.

Tambah menyedihkan lagi, arwh isteri bagai sudah mengetahui yang dia bakal mennggal dunia semasa melahirkan anak. Arwh telah berkongsi satu penulisan di Facebook miliknya berkenaan dengan risiko mennggal ketika bersalin. Selain itu, arwh telah memesan kepada suami siapa yang perlu menguruskan jenzahnya nanti.

Saya terpanggil untuk menulis tentang kisah jenzah ke-116 arwh Norsyafiqah Syazwani binti Mohammad. Arwh Berumur 23 tahun dan tinggal di Sri Jasmin Mantin. Rasanya anda perasan suami arwh ada mengatakan diperbualan whatsapp yang dihantar kepada saya subuh tadi. Katanya arwh ini rajin mengikuti perkembangan di page Mr Wan Cai.

Rajin dibelek belek page itu setiap kali status dimuat naik oleh saya. Saya boleh katakan arwh berminat dengan kisah kisah kem4tian dan pengalaman sepanjang saya dan rakan rakan UKJV menguruskan jenzah. Cuma sewaktu saya sedang live dan meminta si suami memberi sepatah dua kata sebagai tanda terima kasih kepada penyumbang yang terlibat dengan kutipan kilat.

Saya terkaku bila si suami mengatakan arwh isterinya pernah berseloroh kepada nya. Jika arwh pergi dulu minta UKJV yang uruskan jenzahnya. Saat itu saya seperti tergamam. Jadi dalam hati saya bertekad untuk mengambil seloroh si isteri sebagai satu wasiat yang perlu saya tunaikan.

Ketika itu juga saya tidak boleh lihat ke arah muka si suami yang bercakap dalam keadaan tidak dapat menahan sebak. Sambil mengambil video sambil saya memandang ke arah lain untuk menggelak dari turut sama menangis. Berjujai jujai air mata si suami yang gugur. Di lap air mata yang gugur itu dengan tangan berulang ulang kali.

Ceritanya, 29 sept 2019 si ibu melahirkan b4yi pertama mereka yang kemudiannya mennggal dunia selepas 10 minit dapat melihat dunia. Kem4tian si b4yi berpunca dari si ibu yang tiba tiba sesak nafas ketika sudah bersedia untuk melahirkan anak.

Akibat dari sesak nafas itu si bayi turut sama kelemasan kerana tidak cukup bantuan 0ksigen didalam perut. Selamat dilahirkan tidak sampai 10 minit bayi si ibu tidak dapat diselamatkan oleh doktor yang bertugas. Si bapa redha dan pulang ke jengka untuk menguruskan jenzah b4yi syurrganya.

Ketika si bapa menguruskan jenzah anak di kampung. Si isteri pula sedang bertarung nywa dan k0ma hospital Seremban. Akhirnya si isteri juga pergi mengadap sang pencipta pada 1 okt 2019 sebelum subuh tadi. Ketika saya terima panggilan dari si suami saya lihat jam hampir pukul 6 pagi. Jadi perbualan antara saya dan si suami seperti yang sudah saya kongsikan pagi tadi.

Malam ini saya tergerak hati untuk melihat posting posting yang dikongsikan diruangan komen si suami dan si isteri. Saya terjumpa satu posting yang dishare oleh si ibu sendiri tentang risiiko mennggal semasa bersalin. Status itu bertarikh 28 julai bersamaan hampir 2 bulan sebelum arwh mennggal dunia pagi tadi.

29 sept si anak yang dilahir mennggal dunia. Gambar b4yi yang siap dikaffan saya ambil dari akaun facebook milik si suami.

Memberitahu b4yi pertamanya sudah tiada dan telah dikbumikan. Manakala isterinya masih k0ma di wad hospital seremban. Di status bertarikh 29 sept itu si suami meminta agar rakan rakannya berdoa agar isterinya kembali sedar.

Pagi tadi si isteri pula sudah tidak bernywa. Luluhnya hati tidak boleh saya bayangkan. Dalam masa 24 jam kehilangan dua insan yang disayangi. Bagaimana agaknya jika kita yang berada ditempat si suami?

Ketika saya menulis tentang kisah sedih ini. Jenzah si isteri baru sahaja dimasukkan ke dalam l1ang l4had. Disemadikan ditanah perkburan jengka 2 pahang. Syahiidnya seorang isteri dan ibu.

Pasangan yang baru di ijab kabul kan pada 2 nov 2018 akhirnya hari ini ditakdirkan berpisah jua. Si isteri berpisah menemui sang pencipta. Tinggal lah si suami keseorangan berada di alam dunia. B4yi pasangan ini pula setia menunggu dipintu syurrga.

Saya anggap seloroh si isteri sebagai wasiat kepada saya dan rakan rakan. Wasiat yang diamanah oleh si ibu telah saya atur sebaik mungkin bersama sukarelawan UKJV yang ada. Dari urusan mengambil jenzah arwh,mandi dan kaffan serta penghantaran ke tanah perkburan dijengka telah saya tunaikan sebaik yang mungkin.

Untuk urusan mandi dan kaffan telah disempurnakan oleh unit bilal jenzah UKJV seperti yang diwasiatkan oleh arwh kepada saya. Peralatan dan pakaian terakhir untuk arwah digunakan dari infaq orang ramai sebelum ini. Tiada kos untuk mandi dan kafan kerana niat kami kerana allah taala. Walau ada waris yang memberi saya tolak berkali kali.

Kekal tetap dengan pendirian menguruskan jenzah arwh adalah satu wasiat kepada kami. Untuk kos minyak dan tol dari Seremban ke Klang dari Klang ke Jengka Pahang disumbangkan :-

RM300 dari rakan unit taskforce dan adiknya. RM50 dari seorang sukarelawan UKVJ yang juga berasal dari Pahang. RM150 dari seorang rakan berasal dari seremban yang juga pemilik akaun Fcebook atas nama Tapak Gajah. Jumlah yang di terima untuk kos penghantaran jenzah ke Jengka berjumlah RM500. Lebih dari mencukupi.

Allah permudahkan segala urusan jenzah ke-116. Allah permudahkan urusan saya dan semua sukarelawan yang bertungkus lumus bertugas hari ini dari pagi hingga ke malam! Syukur Alhamdulillah! Amanah yang diberi kepada saya sudah selesai.

Buat si suami. Saya katakan ujian hebat ini untuk orang yang juga hebat. Allah uji kerana Allah sayangkan si suami. Nasihat saya, dekatkan diri dengan yang maha Esa. Hanya itu sahaja jalan keluar yang untuk mengubat duka yang ada.

Sumber: Mr Wan Cai Official / ohbulan

Sebaknya bila membaca perkongsian ini. Semoga roh kedua2 nya dicucuri rahmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *