“Kak tolong kak bukak pintu”. Cemas, lelaki tak dikenali tiba2 menyorok, minta simpati dikejar individu besenjta

Kebiasaannya, kita akan merasakan kawasan rumah sendiri adalah tempat yang selamat bagi diri kita dan keluarga.

Namun, tidak bagi wanita ini. Melalui perkongsiannya, dikala kawasan rumah dipenuhi dengan orang, tiba2 muncul lelaki tidak dikenali memohon simpati selepas dikejar individu lain.

Sewaktu kejadian, suami berada di depan Pagar menukar minyak hitam motorsikal. Lelaki tidak dikenali dalam keadaan cemas melulu masuk dan menyorok di belakang kereta yang diparkir. Tidak cukup dengan itu, dia mengetuk pintu memohon pintu dibuka kerana didakwa dikejar lelaki bersenjata.

Malah, dikatakan individu yang mengejarnya, berpist0l. Ikuti perkongsiannya dibawah.

Ikuti perkongsiannya dibawah.

Berhati-hati semua. Pintu sentiasa kunci dengan mangga, dengan rantai kapal ke apa bagai janji safety!!!! Malang tak berbau.

Tadi dalam pukul 6.30 petang kawasan taman rinting, husband tengah tukar minyak hitam motor dekat depan rumah dan parents anak asuhan pun kebetulan sampai.

Tengah berbual ada budak lelaki dalam umur 20an tinggi lampai, kulit hitam manis dengan muka ketakutan lari masuk pagar rumah saya sambil sebut PIST0L PIST0L tunjuk ke arah jalan luar.

Menyorok belakang kereta

Dia masuk dalam pagar dia menyorok belakang kereta saya. Anak asuhan dengan parents semua masuk balik dalam kreta. Husband intai dekat jalan luar nak tengok siapa yang kejar bawak pist0l tapi takda sape-sape.

Saya dengan anak lari masuk rumah kunci pintu, budak tu ketuk pintu sambil cakap ‘Kak, t0long kak bukak pintu!!!’ (aku dah gigil tahap pakinsen dah ketakutan).

Husband halau dia suruh keluar dari pagar. Budak ni pun keluar dari pagar rumah saya pergi ke hujung jalan mti.

Tahan pula kereta jiran

Lepas je dia keluar dari pagar, tak lama lepas tu dalam 5 minit kebetulan jiran sebelah rumah pulak baru balik.

Budak tadi tahan kereta jiran ni, masukkan tangan dekat seat sebelah samada nak ambil beg dekat seat sebelah ataupun nak bukak lock kereta supaya boleh masuk untuk sembunyikan diri ke apa wallahualam tak tahu niat dia apa. Jiran sempat naik kan cermin, tangan budak tu tersepit.

Dikejar motor, 2 orang

Budak tu terlepas je ada budak motor 2 orang kejar dia. Mungkin budak motor yang kejar tu yang dia maksudkan ada pist0l. Samada budak motor tu polis ke apa wallahualam.

Bawah ni kesan drah yang melekat masa budak tadi suruh aku bukak pintu.

Anak aku travma wehhh. Dari tadi cakap takut sambil sebut.. ‘Orang jahat orang jahat!!!!!’

Aku tak tahu kalau-kalau dalam poket budak tu ada pisau ke apa kan, kalaulah masa tu aku tak sempat kunci pintu. Tak tahu benda jadi. Hati-hati semua!!! Selalu dengar orang lain berdepan detik cemas, hari ni aku sendiri yang kena.

Nota bagi yang tak paham: Kira nya cite ni 2 kes dalam 1 masa, lepas dia masuk pagar rumah saya. Dia keluar tahan kereta jiran yang baru nak masuk simpang lorong kitorang.

Ni kedudukan kereta dekat rumah tadi. Kitorang laki bini siapa-siapa yang bawak kereta memang parking rapat ke dinding. Husband pernah cakap parking jauh-jauh nnti ada orang jahat sorok malam-malam belakang kereta kita bukan nampak.

Budak tadi meluru lari dalam pagar, terus menyelinap masuk ikut tepi kereta. Sorok dekat situ. Pastu dia sorok pulak belakang bonet tu, lepas jugak badan dia tu.

Masa badan dia rapat ke tingkap rumah tulah dia betul-betul berhadapan dengan aku yang tengah tahan pintu dari dalam rumah. Masa tulah dia pegang pemegang pintu sambil cakap

‘Kak t0long kak bukak pintu!!!!’

Kebetulan waktu itu, parent anak asuhan sampai

Husband dekat pintu pagar masa tu halau dia, dia panjat atas kereta dan terus blah. Motif dia masukkn tangan ikut cermin kereta masa jiran baru nak masuk simpang lorong ni pun kitorang tak pasti samada nak ragut beg yang ada kt seat tu atau pun nak bukak lock kereta nak selamatkn diri!!!! Masa tu pun dia sebut PIST0L PIST0L.

Ada yang tanya, pintu pagar memang tak kunci ke??? Pintu pagar masa tu memang terbukak sebab kebetulan parents anak asuhan sampai nak ambil budak-budak. Lorong kitorang ni jalan mti, itu yang ikut dan dia je masuk pagar terbukak. Nak lompat hujung jalan mti tu kang tak pasal-pasal dia yang mti sebab tembok hujung jalan tu tinggi.

Pernah ada kes

Dulu pun pernah ada kes sewa kereta, kereta dia tak pulang balik buat bawak barang curi. Orang kejar lari masuk lorong ni. Dia tinggal kereta dia terjun tembok yang tinggi tu.

Tak tahu kesudahan dia macam mana dapat tangkap ke tak. Masa tu laju dia masuk lorong ni, nasib baik takda langgar kereta-kereta yang park tepi-tepi jalan ni.

Peringatan buat semua

Soo kita beringat je lah, walau kat mana pun berada mesti kena hati-hati. Pintu rumah pintu pagar selalulah berkunci, walaupun petang hari orang dah balik kerja. Dah ramai orang.. malang tetap tak berbau.

Tadi memang gigil nauzubillah, dengan budak tu dok sebut pist0l-pist0l. Dengan husband ada dekat luar pagar. Dalam kepala janganlah dia apa-apakan.

Pintu kereta pun walau ada dalam pagar rumah yang berkunci sekali pun mesti kena lock, buat nya tak lock orang jahat panjat pintu pagar malam-malam nyorok dalam kereta kita tak memasal jadi kes lain pulak. Hati budi orang kita tak dapat jangka gaisss.

Biasa pkul 6.30 tu time dok nyembang dengan aunty cina sebelah rumah ni. Husband pun selalu memang lewat malam baru sampai rumah. Cuma hari ni berat hati nak keluar nyembang, husband pun balik awal hari ni. Mungkin hari ni Allah masih lindungi kami.

Ada yang turut alami

Tinjauan kami di ruangan komen, rupanya ada yang turut mengalami situasi yang sama.

Ain amran –Info dari jiran lorong sebelah. Dalm dia ketakutan macam tu macam2 tindakan dia boleh buat. Kita tak tahu dalam poket dia ada pisau ke apa. Nasib baik dia tak apa2 kan. Kunci lah pintu sentiasa, malang tak berbau!

Antara komen warganet.

Nur Zaiti Abdullah –Banyak kes sama jadi macam ni. Tiade tindakan dari polis ke, bhaya nye. Takotnye modus operandi nak merompak ke apa je. Ish, semoga semuanya dilindungi Allah..

Acco Acco –Zaman sekarang tak perlu tolong sebab udang disebalik batu kita buat baik dengam orang belum tentu akan dapat pembalasan yang baik ada baiknya tolong diri sendiri dan keluarga dahulu itu yang penting dan utama.

Nur Suhaida –Mohd Afendy awak tu slalu sangat bukak cermin time orang datang nk bagitau kilatkan lampu kete la, nk promote tu la ini la. Whateverla pas ni orang yang tak kenal tak payah la gatal nk turunkan tingkap ke ape. Da msok dalam kete tu lock pintu jalan jela. Tak payah la nk stop orang ni orang tu tahan. Kadang kite bukan tahu niat orang tu ape.

Awak tu ha aritu da tutup tingkap pastu bole bukak pulak orang nak kilatkan lampu kete pe kebenda tah. Tak payah layan lain kali.l, geram betol kadang.(wlaupon laki aku ade je kat sebelah ni tetap aku nk mention die supaya die paham bile aku mention ni, peringatan..nota kaki..take noted..)

Arra Rara –Lebih kurang macam kejadian yang terjadi dekat saya dan husband ahad mnggu lepas. Di tepi jalan highway besar,(depan petron traffic light kg melayu,Jb).

Ada budak lelaki berdiri sambil menahan kereta, tiba di kereta saya, dia ketuk pintu cermin driver tu, sambil tangan bagi isyarat mintak tolong. Husband tak berhentikan kereta tapi, kereta bergerak slow.

Tiba2 dia terus bukak pintu belakang dan terus masuk duduk di belakang tempat duduk driver, dia mntak tolong cakap ada orang nak bnuh dia.

Husband terus marah maki lepastu dia turun kereta sambil kereta masih bergerak, dia pergi pulak tahan kereta yang lain. Kereta saya pon ada kesan drah mngkin dia luka kena pukul ke saya tak pasti.

Silap saya masa tu kereta tal lock. Sebab saya fikir waktu siang dalam pukul 5, dan saya berdua denga husband. So dari situ saya dapat pengajaran, walaupun kita ramai dalam kereta, pintu mesti nak di kunci dari dalam.

Sumber : Ain Amran Ain Delisha

Moga kita semua dilindungi. Berhati hatilah semua. Yang baik itu kita jadikan tauladan, yang buruk kita jadikan sempadan. Kongsikan, moga menjadi pengajaran dan peringatan buat semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *