Anak dibuang sekolah. Krn malu dan kecewa, si ayah tingglkn anak di tahfiz. Setelah 8 bulan, si ayah menangis

Foto sekadar hiasan. Hati seorang ayah benar-benar terluka. Petang itu dalam perjalanan pulang dari kerja, ketika seluruh tubuhnya terasa remuk dibedal beban tugas seharian, pihak sekolah anak lelakinya menelefon, meminta dia segera bertemu guru disiplin sekolah.

“Encik, anak encik terpaksa kami buang dari sekolah ini kerana masalah disiplin yang amat serius.”

Ujar guru disiplin didalam bilik kaunseling yang sunyi tetapi patah bicara itu seperti bunyi letupan yang sangat membingitkan.

Kemudian dari itu dia tidak mendengar apa-apa. Dia hanya melihat kumat-kamit bibir guru disiplin membentangkan satu persatu kesalahan anaknya, sedang fikiran telah melayang ke ruang gempita penuh aib.

Rasa malu, marah dan kecewa bergumpal dalam rongga dada. Muka terasa panas, arang hitam seperti tertempel di segenap ruang wajah. Tiada rayuan dibuat dan anak dibawa pulang.

Atas kekecewaan yang memuncak, dia suami isteri membuat keputusan untuk menghantar anaknya ke sebuah sekolah Tahfiz Al-Quran jauh di luar bandar. Biar anak jauh dari hangar kota, jauh dari rumah, jauh dari masakan ibu, biar jauh dari segala-galanya. Biar dia rasakan!

Pada hari anak di hantar ke asrama baru itu, tanpa mahu menoleh pada wajah, anak ditinggalkan. Dia tidak mempedulikan perasaan anaknya kerana perasaannya sendiri sarat dengan rasa kesal dan kecewa yang berlubuk.

Pada setiap bulan, dia akan ke sekolah anaknya yang jauh di luar bandar untuk membayar yuran tetapi dia tidak mahu berjumpa dengan anaknya. Itu muktamad darinya. Dia penat dan serik menaruh harapan pada anaknya.

Sehinggalah lapan bulan berlalu ketika dia menjelaskan bayaran yuran seperti biasa dan ingin berangkat pulang, seorang guru datang kepadanya dan meminta agar dia bertemu anaknya.

“Encik, silalah berjumpa dengan anak encik, kami rasa sudah lama benar dia menyebut ingin bertemu dengan ayahnya.”

Perlahan bicara ustaz dalam nada merayu.

“Tak mengapalah, saya rasa tidak ada keperluan untuk itu. Biarlah dia disini dan saya akan terus membayar yuran yang sepatutnya”

Tegas jawapannya ingin memuktamadkan bicara.

“Tapi, tidakkah pada hari ini encik ingin berjumpa dengan seorang Al-Hafiz?”
bisik ustaz ke telinganya.

“Hari ini anak encik telah hafaz seluruh Al-Quran. Dia telah habis menghafaz dalam tempoh lapan bulan!”

Sepatah-sepatah bicara ustaz, dia hanya mendengar kehairanan.

“Tidakkah encik mahu mengucapkan sedikit tahniah kepadanya?”

Tanya ustaz mengakhir bicara.

Dia tergamam dan terdiam. Dia tidak percaya apa yang dia dengar. Dia tidak sangka dan bertanya adakah dia berhak untuk merasai keajaiban ini. Saat itu anaknya melangkah masuk, berdiri ragu-ragu dengan wajah sarat menanggung rasa rindu hati seorang anak.

Tanpa sedar, si ayah menangis dengan kuat, esakannya memenuhi ruang bilik itu. Dia meluru memeluk anaknya setelah sekian lama tidak melakukannya.

Dia tidak percaya. Dia tidak menyangka bahawa dia sedang memeluk anaknya seorang Al-Hafiz dengan cahaya Al-Quran melimpah di wajah. Dia memeluk anaknya dengan begitu lama untuk menikmati rasa damai dalam hatinya sendiri.

Si anak sejak ditinggalkan ayahnya disitu lapan bulan lalu, sudah menanam tekad untuk berubah. Allah telah memberinya hidayah.

Ditambah dengan didikan ustaz dan siraman cahaya Al-Quran, dia mendapat kekuatan untuk meninggalkan sejarah lampaunya dan membuat pusingan U dalam hidupnya.

Benarlah, hidayah itu milik Allah.

Reaksi warganet

Perkongsian ini mendapat pelbagai reaksi dari pembaca. Lihat apa kata mereka.

Daisyi Daisi –Kadang22 ketegasan begini perlu dalam mendidik anak2 zaman moden yang penuh pengaruh media sosial, gajet dan so on. So tahniah atas ketegasan ayah yang mmpu menundukkn ego si anak dan dalam masa yang sama berdoa untuk ank berubah.

Noraisha Mohd Noor –Ya Allah, baca je bahagia ustaz bisik kat ayah dia tu, “tidakkan pada hari ini encik ingin berjumpa dengan seorang Al-Hafiz”.. Berjurai airmata ni. Allahuakhbar. Moga jadi anak yang soleh. InShaaAllah aamiin.

Maslina Ramli –Setiap anak ada kelebihan dan kekurangan. Terimalah seadanya. Apa pun dia tetap anak kita. Hebatnya percaturan Allah.

Tahniah buat anak kecil itu. Ibubapa nya pasti rasa bangga..

Rozita Musa –Mata masok habuk pulak dah. Tahniah buat adik ni moga terus Istiqomah dan buat ibubapa teruskan perhatian buatnya moga anak ini lebih bersemangat dalam hidupnya menjadi anak yang soleh dunia akhirat.

Yusof Umar –Masih ada sayang kerana tiap2 bulan datang bayar yuran walau tak nak jumpa.

Itulah ayah. Cakap mulut je tapi hati dia je yang tahu. Alhamdulillah..

Anne Ahmadi –Seumur hidup aku, aku tak pernah terima perkataan tahniah dari aruwah ayah aku. Kadang2 cemburu tengok kawan2 lain.

Tapi bagi aku ini adalah takdir aku. Banyak dosa aku buat, tapi Allah berikan hidayah. Syukur dapat jaga aruwah smpi hujung nafaznya, mandikan jnazahnya, solatkn jnazahnya, smpi ke liang lahad. Al fatihah buat ayahku..

Oleh: Ust Zul Ramli M Razali via Viral Media Johor

Perkongsian ini ternyata telah menyentuh hati kebanyakkan pembaca. Yang baik itu ambillah ia sebagai pengajaran. Yang buruk itu kita jadikan sebagai sempadan.

Kongsikan, moga memberi manfaat kepada semua. Apa pula kata anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *