“Aku yg menjanda, isteri dia meroyan”. Aku ingat bila dah kahwin, dia akan stop. Tp rupanya aku silap

Foto sekadar hiasan.

Assalamualikum korang. Hari ini aku nak share life experience aku yang agak rare, dan aku rasa berbaloi untuk di kongsi dengan korang. Dan beri lah pendapat masing masing lepas ni ye.

Sedikit intro, aku seorang profesional yang ada income hakiki. Dan also enterpreuner yang punyai dua tiga ofis di luar negara.

Bunyi gah tapi hidup aku biasa biasa, memandu Saga bawa anak anak ke sekolah, tinggal di daerah kecil. Aku ni bekas janda, tahun 2015 bercerrai dengan bekas suami sebab dia bercinta dengan isteri orang.

Sebab isteri orang tu dah minta cerrai dengan suami dia sebab nak bersama dengan ex suami aku (cliche je), maka aku pun di cerraikan.

Isu siapa jaga anak memang takde. Sebab awal awal dia taknak jaga anak dan bagi pada aku. But end up dia tak kawin pun dengan pompuan tu.

So tahun 2015 sampai 2017, even kami berpisah, kami baik baik aje.

Sampai lah tahun 2017, bekas suami nak kahwin baru, pun aku ok aje. Siap aku yang sign kan diorang punya H.1.V pre marital screening. Then satu hari tu aku dapat sms dari tunang dia..

WARNING aku jangan jumpa lagi tunang dia (ex suami aku la).. Ok tu fine.. Tapi tak boleh blah bila dia kata – mulai hari ini semua urusan pasal anak anak HARUS lah menerusi dia dulu.

Ok. Masa tu aku dah boleh agak dah minda dia tak boleh pakai. Kaum primitif.

So bila aku tak setuju arahan dia tu (mahkamah pun tak bagi hal hadhanah pada pihak ke tiga), after that bermula la sesi dia kutuk aku.

Lama lama aku perasan bende dia kutuk tu bukan hal anak anak atau ex suami aku dah, tapi dah jadi 100% kutuk aku.

Aku bagi contoh, dia kata gaji aku sikit so aku miskin (dia terjumpa slip gaji aku yang 15 tahun lepas dalam email ex suami aku).

Dia kata aku berasal dari daerah kecil TI so aku ni orang kampung, better mati mereput aje di kampung.

Katanya lagi kereta aku biasa biasa. Aku ni buruk, hodoh. (Dia ni orang nya free hair, rendah dan badan berisi. Aku pulak jenis ada anak 3 pun berat badan masih 53 kg.

Ex suami aku pulak jenis tak suka pompuan gemuk.. Katanya kakak kakak dia umur 50 pun masih slim).

Setiap kali bila dia wasap aku, takde bende lain dia akan cakap. Bukan hal anak pun. tetap dia akan kata dia ada rumah 800 bijik, duit dia banyak, bisnes dia ada untung 8juta milion.

(Dia ada satu MINI spa kat PJ), dia ada hanbag GUCBI, handbag GUESHH, hanbag LOUSH VUSSON.

(ooi semua tu aku penah pakai dah now dah bosan aku selesa pakai henbeg beli di PasarayaMU saje).. Dan balik balik dia cakap kat aku…

JANGAN HARAP AKU BOLEH JUMPA EX SUAMI AKU LAGI.

Tak cukup dengan tu, dia pernah call bapa aku (yang takde kene mengene dengan dia, warning bapa aku suruh ajar aku supaya aku ni tak mengorat laki dia ha ha.) Kurang ajar kan.

Dow! Untuk pengetahun korang, tahun 2019 aku kawin baru dah. Dengan bujang yang 10 tahun muda dari aku.

Aku bunting pelamin, now dah di kurniakan baby comel. So aku ingat bila dah kawin dia takde la dah kot nak fikir aku nak ngorat laki dia lagi.

But.. No.. No…

Baru baru ni PKP kan, so ex suami dah lama tak jumpa anak anak, kami dia kampung. So diorang pun datang ke kampung aku – Tanpa di undang.

Dengan mercedes dorang yang second hand tu tiba tiba masuk ke rumah aku di kampung. Dengan salam pun tak ada, jumpa anak anak lepas tu balik.

Bapa aku yang tua yang di tepi rumah tu terkebil kebil je tengok bekas menantu dia datang. Jumpa pun taknak, apa lagi nak bersalam.

So pompuan tu pun stay aje dalam kereta. Aku hanya tengok dari dalam. Ingatkan hal tu habis di situ.. Tak… lepas dia balik.. pompuan tu wasap aku.. dia tulis macam ni..

“OH, duduk estet rupanya ye.”

“OH, rumah u takde gated guarded ye.”

“OH, rumah hulu ye.”

“Kau buruk la, aku ada spa, nak aku repairkan badan kau ke” (time ni dia tak tahu aku ni skin specialist).

*Bisnes aku untung sejuta”. (Padahal aku tahu bisnes dia biasa biasa).

Then dia bagi duit raya kat anak aku. Ingatkan niat baik.. Rupanya bagi duit raya dalam bentuk CHEQUE company… pergh.. Takkan RM100 pun nak tulis cheque yong oiii… hahahaha.

Lagi nak panaskan cerita, dia masih tak puas hati. Dia kacau pulak suami aku yang muda tu.. Dia wasap, dia nak kenal kan suami aku dengan kawan kawan dia..

Katanya dia suka kalau suami aku yang sekarang ni cerraikan aku (so bila aku cerrai dia nak aku balik ke suami dia ke jadi isteri kedua? Haha. Kan aku dah kata, dia ni otak primitif).

Jadi, rakan rakan pembaca sekalian, cuba bagi tahu aku, apa masalah dia ni CEMBURU kan aku, padahal aku dah kawin dah.

Sibuk sangat dengan life aku, aku ada rumah kat mana, duit aku berapa, laki aku siapa dan bla bla bla. Dan aku sendiri tak pernah jumpa dia. Kesian la ex suami aku, susah sangat nak jumpa anak sebab dia ni.

But bila di fikirkan semula, ex suami aku ni orangnya hensem tapi gatal. Masa kawin dulu pun banyak kali kantoi keluar dan main dengan pompuan.

Kawan kawan dia seofis ex suami aku ni pun dulu banyak kali mengadu dia kantoi bab dating ni.

So sebab tu la agaknya wife dia skang ni macam meroyan. Tapi aku yang terkena lebih, sebab aku ada anak dengan ex suami aku (lupa nak cakap, dorang dah 3 tahun kawin, tapi tak ada anak).

As a medical profesional and from medical view, aku rasa dia ni dah ada diagn0sis paran0id.

All in all, moral of the story, LAIN KALI JANGAN KAWIN DENGAN DUDA KALAU TAK BOLEH NAK TERIMA HAL MASA LALU DIA.

So what say you all?..

Reaksi warganet

Nurul Nisa Kaim –
Betul, kalau tak berani dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai. Kalau emosi senipis kulit bawang janganlaa bermimpikan lelaki yang punya hubungan silam.

Nanti hari hari terkenang kisah silam pasangan sendiri merana jiwa. Orang dah move on tapi kau tak boleh nak move on lagi.

Yasmine Omar –
Kalau you block dia, nanti dia kacau lagi dengan cara lain. Better buat report polis, attached no fon pempuan tu kat report, bagi copy report sekali kat dia.

Orang kaki cemburu nak mati macamni memang wujud. Aku pernah gak kene gini walhal call laki dia nak mintak payment. Sekali dengan dia pun aku gertak suruh bayar. Gelak je aku. Nak cemburu, last last terkait dengan hutang laki

Mastura Zainal Abidin –
Ahahahha. Aku geram je baca bini ex husband ko ni kak. Kemain eksen dia eh. 800biji rumah yang dia ada tu aku syak doll house je kot.. hahahahhahh.

Block je la no dia.. Jenis manusia otak senteng memang begitu. Semua benda nak sembang kencang padahal habuk pon takde.

Aqief Ara –
Dia ada hanbag GUCBI, handbag GUESHH, hanbag LOUSH VUSSON.. Hahaha, make my day..

Wtf sampai satu kaum kerabat mama K dia kacau? Mana dia dapat no phone tu semua? Mungkin dia tak disayangi sepenuhnya, or maybe ex husb ada compare mama K dengan dia.

Who knows kan, sebab tu rasa insecure tahap infinity. Btw block all her number dan warning dia siap siap. Kalau dia ganggu u lagi, report polis.

Nur Adilah Abdul Nasir –
Sah la puan, perempuan tu memang asal dari zaman paleolitik. Maaf, izinkan saya gelak banyak kali, hahaha.

Iadore you, you have everything but you keep it closed and secret. Tanda tanda perempuan bijak dan matang ada pada puan. Teruskan hidup dalam keadaan civilize macam ni, this is a very sweet revenge actually. Semoga anak anak puan mewarisi sifat baik puan.

Sesungguhnya si dia itu insecure. Nak suami handsome tapi tak confident nak maintain suami handsome. Wahai perempuan perempuan semua, lelaki tak impress pun dengan barang kemas selori kat badan, pakai gueshh ke, lous vusson ke, pakai baju sehelai rm1k ke, gemuk kurus bukan indicator utama.

Perangai jaga elok elok, jangan peningkan kepala dia dengan hal yang bukan bukan. Saya rasa puan ni masih hot orangnya, sebab tu yang sorang lagi tu mereng tak bersebab.

Kalau taknak makan hati, janganlah ambik lelaki pencinta wanita buat suami… Hmmm..

Eita Arif –
Bagus ingatan macamni mama K. Perempuan memang cepat paran0id. Kau kalau tak bole accept perangai dia, kisah silam dia tak payah start relationship..

Cari yang suci murni. Yang baru kelua dari perut macamtu, takde kisah silam, haha. Macam ni kau buat malu diri kau sendri je aiiyyoooo.

Norazura –
Puan tau sebab apa perempuan psik0 tu berperangai macam tu? Sebabnya kehidupan puan 100 langkah ke hadapan lebih bagus dan baik berbanding dia.

Nampak sangat dia jeles dengan kehidupan puan. So, puan tenang tenang saja teruskan kehidupan dengan suami baru dan anak anak yang comel.

Perempuan tu anggap saja seperti tin kosong bunyi saja lebih tapi apa pun tak dak. Sampai masa berkarat langsung tak dak nilai. Puan terus saja jadi tiram yang tetap akan menghasikan mutiara.

Sumber– Mama K (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *