“Igt ye, kalo kita hodoh, kita kne usaha 3x ganda dr prempuan cntik”. Org cntik xbuat ape2 pun lelaki bg hadiah mcm2.

Foto sekadar Hiasan : Tajuk confession aku ni adalah ayat dari guru kimia aku masa Form 5. Waktu tu student lelaki kena keluar makmal, tolong angkat meja ke apa entah masa tu. Jadi, kami student perempuan saja ada dalam makmal.

Cikgu aku cakap, ‘anak-anak, ingat ye bila kita kurang cantik, kita kena usaha 3 kali ganda dari perempuan yang cantik sebab orang takkan pandang kita.

Kita kena jadi cerdik, berani, pandai bercakap baru orang pandang. Belajar rajin-rajin ye sebab perempuan cantik, dia bodoh pun takpe sebab ada saja yang suka’.

Lebih kurang gitulah ayat cikgu aku. Masa tu aku dengan kawan sekelas cuma gelak jelah. Yelah umur 17 tahun apa la yang aku dapat hadam dengan ayat cikgu tu.

Fast forward, aku masuk matrik setahun. Lepastu sambung degree 4 tahun di sebuah U kawasan bandar. Cerita bermula masa aku apply untuk latihan industri (LI).

Fakulti aku tak benarkan apply banyak tempat sekaligus, kena hantar satu saja. Kalau kena reject, baru apply tempat lain. Aku kena reject dengan alasan, tempat tu terima 2 students saja dari U yang sama.

Masa makin suntuk, aku apply jela satu tempat ni, sebelah dengan negeri U aku ni. Masa ni tak fikir dah bab jauh ke apa sebab terdesak.

Alhamdulillah dapat tempat. Puas fikir macam mana nak pergi LI situ sebab jarak masa 1 jam juga. Nak drive, kena pinjam kereta kakak.

Dah la tak biasa drive jauh.

Aku decide untuk sewa bilik saja. Aku pun Google la area rumah yang dekat dengan tempat LI. Yang aku boleh jalan kaki atau naik bas. Aku masuk saja group FB penduduk situ. Aku post mencari bilik sewa untuk 6bulan saja sebab LI. Aku tawakal saja masa ni harap ada la yang sudi.

Beberapa jam lepastu, dapat la satu PM kat inbox. DP perempuan, cantik bergaya. Bagitau yang kalau berminat, boleh sewa bilik kat rumah dia sebab housemate dia baru keluar. Aku pun tak fikir panjang, weekends ajak kakak aku survey dan dipendekkan cerita, duduk la aku kat rumah tu.

Housemate aku nama Ana (bukan nama sebenar). Cantik, putih semula jadi, tak rendah sangat tak tinggi sangat. Rambut karat sikit, dia tak mekap pun memang skin dia lawa.

Aku rasa macam ala2 Hana Delisha ada, macam Nelydia ada. Ish memang cantik lah! Terpegun aku sebab aku ni biasa saja, muka pun ada parut jerawat, mekap pun tau guna lipstick saja. Haha.

Syarat dia yang pertama sebelum masuk rumah ialah MIND YOUR OWN BUSINESS. Aku ni pulak memang bukan jenis suka tanya hal orang, so aku tak peduli la sebab aku tengok Ana ok saja cuma kadang-kadang dia agak seksi bila nak keluar.

Ana ni wangi saja memanjang, handbag pun nampak mahal, barang dalam rumah pun minimalist saja. Aku tertanya jugak Ana ni kerja model ke, pramugari ke sebab cantik sentiasa.

Aku dengan Ana biasa-biasa saja. Ada masa berbual kosong, ada masa selisih tapi senyum saja. Aku pun busy dengan LI aku. Sabtu aku half day so Ahad jela masa yang ada untuk rehat. Masuk bulan kedua, baru Ana ni banyak mulut. Maybe sebab dia tengok aku jenis tak peduli hal dia.

Ada satu malam tu, Ana mintak tolong aku belikan nasi sebab dia balik lewat, dia takut kedai tutup. Start sini aku rapat la sikit dengan Ana masa aku teman dia makan.

Ana rupanya freelance model, gadis litar, promoter barang yang kena pakai s3ksi tu (tak tau la istilah ni betul ke tak). Yang kita nampak kalau ada iklan kereta baru keluar, ada perempuan seksi duk tepi kereta, ha tu la kerja Ana.

Aku masa tu macam terkejut jugak, yelah aku ni mana ada circle kawan dari kerjaya ni. Ana rupanya muda setahun dari aku, stop separuh jalan masa diploma sebab kawan dia ajak join kerjaya ni.

Ana mula buka cerita dia rimas dengan lelaki-lelaki miang yang asyik nak mesej dia, call dia, belanja dia makan, belikan macam-macam.

Melopong kejap aku sebab aku ni mana la ada pakwe ke apa, nak cakap dengan classmate lelaki pun hal study saja. Ana tanya aku ingat tak dia pernah buang 3 kotak pizza? Ana cakap ada lelaki yang bagi dia masa dia dah habis waktu kerja. Ana amik tapi buang sebab takut nak makan.

Ana cerita dia paling meluat kalau suami orang mengorat dia. DM dia tak henti kat FB padahal profile gambar dengan anak bini. Pernah sekali dia tak tenteram berbulan bila dapat tau ada suami isteri bercerai sebab kantoi si suami amik gambar dengan Ana masa event kereta.

Suami orang tu berdiri rapat sangat sebelah Ana, minta kawan dia amik gambar. Ana pulak masa tu pakai baju nampak pusat dan skirt pendek.

Ana cakap dia tak dapat tolak sebab masa tu dia dah setuju dengan syarat penganjur, tak boleh tolak kalau customer nak bergambar. Suami orang ni cari FB Ana kot dan jumpa.

Wife jumpa chat suami dia dan wife tu sendiri tanya Ana – betul ke suami dia yang mulakan chat dulu. Tak lama lepastu, wife tu sendiri bagitau Ana dia dah berpisah sebab tak dapat terima apa yg ex dia buat.

Lepas habis waktu kerja, ada saja lelaki yang akan tunggu Ana untuk jumpa. Bagi perfume, coklat, jam. Ada yang nak bagi Iphone, cincin.

Ehh macam-macam la. Ana pernah bagi aku 3 botol perfume dalam kotak lagi. Bau wangi, bau mahal ye sampai aku takut nak pegang. Ana cakap ni ada yang bagi hadiah tapi Ana cakap dia dah ada koleksi tu.

Aku pun Google la perfume tu. Marc Jacob, La vie Este Belle (taktau la betul ke ejaan ni). Aku ni dapat pakai BBW beli masa promo pun dah rasa wangi sangat dah. Haha.

Aku pernah tanya Ana dia ada pakwe ke, Ana cakap takde tapi dia ramai kawan rapat lelaki. Kawan lelaki dia ni maksudnya yang bukan jenis miang, tapi memang teman untuk masuk club, makan-makan.

Sama sosial macam Ana. Kalau Ana upload gambar makan berdua dengan kawan lelaki dia sambil paut pinggang, ada saja lelaki akan DM tanya tu pakwe ke? Kalau ada problem dengan pakwe, saya free saja untuk awak.

Dan zassss… Terus terimbau ayat cikgu aku. Ya betullah, perempuan cantik memang bertuah. Ada yang belikan hadiah, makanan, telefon.

Berbanding yang kurang cantik macam aku, takde siapa nak bagi free. Haha. Kena la kerja lebih kalau nak beli barang mahal. Perempuan cantik upload gambar dengan pakwe pun, dah ada yang tunggu kalau putus.

Ada satu hari tu, tengah lepak tengok tv, Ana cakap kat aku, ‘nak tengok tak perangai jantan bajet alim’. Tak sempat aku jawab, Ana tunjuk kat aku inbox dia dapat dari seorang lelaki. Sangat lvcah ayat jantan tu tak sanggup nak taip.

Lepastu Ana klik profile FB dia, wahh islamik sungguh kat wall sendiri. Siap ada pesanan pasal aurat, segala bagai. Ana memang anti betul jantan macam ni sebab Ana cakap alim depan orang saja, belakang orang asyik cakap pasal ****.

Ana jugak rajin stalk lelaki miang yang komen kat FB dia, lepastu tengok wall lelaki tu. Kalau yang letak gambar DP ‘I am Muslim, Palestin, kalimah islamik’ tapi melucah kat gambar dia memang dia kutuk saja depan aku. Aku macam biasa la, taktau nak respon apa dengarkan saja.

Ana jugak buat aku tau ada benda yang memang aku tak pernah tau macam Ana cerita dia pergi festival muzik tranze la, cerita dia clubbing la. Tapi Ana tak pernah ajak aku, dia memang dengan geng dia saja bab gini. Aku ni ibarat kawan sesat dia hehe.

Pernah sekali, aku masuk KFC dengan Ana. Kami bungkus saja. Balik rumah, bila bukak plastik tu ada terselit satu kertas kecik bertulis ‘Hai awak yang baju biru, boleh ke nak kenal? Ni no saya….’ Dan tentu la yang baju biru tu Ana bukan aku haha.

Cukup 6bulan, tamat LI aku. Ana ajak aku keluar makan kat restoran yang agak mewah, nak belanja katanya sebelum aku pindah. Waktu jalan dengan Ana, self esteem aku menjunam sebab Ana sangat cantik. Jalan sebelah aku dah macam aku ni jadi bayang-bayang saja hahahaha.

Walaupun Ana agak kebaratan, ada angin dia kejap tegur kejap tak, tapi Ana baik orangnya. Ada waktu dia mencarut tu, aku urut jugak la dada ni nak tegur tak berani.

Waktu aku nampak dia pakai baju nampak pusat, tayang peha nak keluar kerja, aku cuma mampu doa moga dibuka pintu hati Ana. Aku tak mampu nak tegur depan-depan, cuma doa saja dalam hati.

Ana hantar aku sampai ke kereta masa last day dan itulah kali terakhir kami jumpa. Lepastu ada la mesej sekejap dan terus sunyi sampai sekarang.

Aku stalk Ana di media sosial saja, dia masih macam 4 tahun lepas. Latest aku nampak Ana promote vape pulak. Aku harap Ana akan berubah satu hari nanti.

Pertemuan dengan Ana ni macam satu benda yang bukak mata aku bahawa ‘Beauty Privilege’ ni memang wujud. Patutlah aku pernah nampak quote.

‘If you are ugly, then you are ugly, full stop. Don’t talk about inner beauty because people will choose look first’.

– Strawberry (Bukan nama sebenar)

Antara komen netizen :

Netizen 1 : Cantik tu rezki, tak dinafikan tp besar dugaannya jd buruan lelaki miang, xjuga hasad dengki dr Rakan2, yg kurang cantik pun ada rezki jgk, Rakan2 baik, Kdg2 jodoh lebih awal dr si cantik. Perhatikan setiap situasi ragam manusia disekeliling kita dgn mata hati agar kita lbh menjadi insan yg bersyukur.

Netizen 2 : Kesian Ana, sy simpati dgn Ana dan tt, hidup ana terbeban sebab dia cantik dan mungkin akan menyusahkan dia kemudian hari…., sy simpati dgn tt, dan cikgu dia yg rasa diri tak cantik dan rasa tak bertuah sedangkan Allah dah jaga sebaik2 nya…bersyukurlah Allah pelihara kita dari mencari sesuap nasi dengan cara mendedahkan aurat….tak perlu korbankan maruah hanya untuk rezeki itu satu nikmat yg patut disyukuri…tak kebulur pun tak dapat hadiah mahal2 dan makanan yg kita sendiri mampu beli…. sy akan cemburu dgn wanita beriman, dah beriman bijak pulak, tutup aurat, cantik dan pandai jaga diri serta berdikari dan baik serba serbi….ada org2 mcm tu….dan mereka layak dipandang tinggi….masyaaallah

Netizen 3 : Teringat kata2 ex housemate merangkap ex colleague kat tempat kerja yg dah jadi 2nd wife somebody..even dia tahu umur sy lebih tua drp dia (masa tu umur sy dah awal 30an, kwn tu awal 20an)..selamba dia sound sy kata..”ko ni tak pandai guna kecantikan yg ko ada”. Sy gelak je lah. Tp dlm hati kata..”cantik tang mana? kau ingat aku budak baru nak up mcm kau ke? Masa aku umur baya kau..dah mcm2 perangai manusia aku hadap + berkawan dgn golongan yg lebih berusia (sewaktu aktif dlm own business).

Agaknya sbb kwn tu perasan tiap kali ada clients (mostly suami org) yg nak try sy..sy just senyum buat bodo je. Then sambung buat kerja. Habis waktu kerja..sy buat hal sendiri (lepak kat rumah tgk tv/pergi jogging/window shopping sorang2).

Heran jgk..dulu mostly yg kenal sy kat tempat kerja target sy akan kahwin dgn suami org (mungkin faktor usia sy + kerjaya sy yg hadap golongan tu & lifestyle sy yg tak suka bersosial tak tentu hala). Whatever..

p/s: sebulan jadi isteri org (inai masih merah di jari), ada client 2-3 kali dok mundar mandir depan sy..nampak mcm gelisah/tgh tunggu org mungkin. So sy tegur..tanya “encik tunggu guest ke? Boleh duduk dulu”. Then lelaki tu kata dia tunggu sy..nak tegur tp segan. Dia minat dgn sy (dah lama stalked sy, katanya). Dia terus minta no hp sy..bgtau nak berkenalan. Sy masa tu blur sbb tgh kerja so mmg tak fikir hal2 mcm tu. Lg plk baru sebulan kahwin. Then spontan sy ckp..”sorry..I’m married”..sambil tunjuk cincin nikah di jari manis sy. Lelaki tu mcm terkejut & ckp..”u dah kahwin ke? Ok sorry”. Dia tak pandang muka sy terus blah. Mcm2 hal…

***ramai rupanya yg sakit hati tak tentu pasal dgn sy kat page ni. Hanya kerana komen2 berkongsi pengalaman sendiri (komen berkaitan dgn confession jgk pun), tu pun buat org dengki sakit hati ye. Aneh2 je perangai. Korang rasa insecure dgn sy dah kenapa? Sy dah bersuami. Sy dah tua. Dah level makcik2 pun. Penat nak jawab org asyik tanya umur sy berapa? Sy lahir tahun 1983, korang kira lah sendiri. Kot sy ni masih muda bergetah, masih single..logik lah nak jeles ahahaha. Semua yg sakit hati dgn sy ni..kenal sy ke? Sy tak kenal anda semua..yg kenal sy tahu lah sy mcm mana, that’s why yg mmg kenal sy di alam reality (termasuk my family) takde pun kondem komen2 sy kat FB ni coz apa yg sy cerita tu betul. Lantak korang lah. Korang nak dengki ke..nak sakit hati dgn sy ke..korang punya pasal. Sy ok je. Hidup & kerjaya sy tak terjejas dek kecaman netizens kat socmed ni kihkih.

Sumber : iiumc

Leave a Reply

Your email address will not be published.